Philip Niville
Philip Niville startte in 1997 bij Melexis in Ieper, waar hij eerst in de productie-afdeling werkte. Later maakte hij de overstap naar de facility-afdeling . Als senior facility coordinator is hij er vandaag verantwoordelijk voor facility projecten, vooral in de vestiging van Melexis in Ieper.
“In 2018 werkten we een eerste keer samen met Industrium. Ik had op hun website gezien dat ze net als wij veel belang hechten aan duurzaamheid. Na een rondvraag in mijn netwerk gingen we in gesprek en het bleek al snel dat we een match hadden. Dat project was een uitbreiding van de productie, waarbij Industrium eerst een lastenboek opmaakte voor elektriciteit en hvac en daarna een volledige studie maakte van de hvac. Daarna hielpen ze ons bij de selectie van de partners om het project te realiseren, volgden ze de werken op en ondersteunden ze ons ook bij de selectie van een nieuwe onderhoudspartner voor hvac.”
“Onze projecten zijn niet evident. De ruimtes waarin wij chips testen, programmeren en kalibreren, zijn eigenlijk cleanrooms, vergelijkbaar met een operatiezaal in een ziekenhuis. De temperatuurskamer van de testmachines wordt opgewarmd met elektrische elementen, en gekoeld met vloeibare stikstof. De koeling gebeurt door de omzetting van vloeibare naar gasvormige staat, tegelijkertijd ontstaat er echter een enorme uitzetting: 1 liter vloeibaar stikstof wordt 700 liter stikstofgas. Omdat stikstofgas geurloos is en het zuurstofgehalte in de omgevingslucht verlaagt doordat het de aanwezige zuurstof verdringt, is die uitzettingsfase een risico voor de medewerkers die in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Daarom moet het zuurstofgehalte permanent worden gemonitord en moeten er voldoende luchtverversingen zijn van de aanwezige lucht in de ruimtes. Maar ook de warmte die wordt ontwikkeld bij het testen moet snel worden afgevoerd om de testcondities optimaal te houden. De technische installaties moeten dus heel performant zijn en perfect werken.”
“In ons nieuw project – een bestaand gebouw dat we tijdelijk inrichten als testruimte – is de grote uitdaging de heel korte tijd waarin het allemaal moet gebeuren. De levertijden voor de hvac-installatie zijn heel lang, dus moeten we snel de juiste toestellen kunnen bestellen. Industrium helpt ons om daarbij de juiste prioriteiten te stellen. Ze doen dus meer dan enkel het technische. Je voelt dat er ook projectmanagement achter zit, en dat is voor mij zeker ontzorgend. Het helpt mij om mijn eigen opvolging op een goeie manier te doen.”
“Ik was bezorgd of we de levertermijnen van die hvac-toestellen zouden halen. Daarom contacteerde ik ook een partner die voor kleinere installaties koelmachines verhuurt en snel kon leveren. Industrium wees er ons echter op dat de kostprijs van een nieuwe machine serieus lager lag dan de huur voor 3 jaar, de vooropgestelde periode waarvoor deze tijdelijk productie wordt opgebouwd. Ze hebben dan onmiddellijk de berekening gemaakt van welke koelmachine noodzakelijk was, zodat wij snel een nieuwe konden bestellen en de deadline zullen halen. Zo sparen we die hoge kost van het huren uit, en kunnen we die nieuwe machine later – als ze voor deze ruimte niet meer noodzakelijk is – nog recupereren voor een ander deel van de productie.”
“Industrium stelde ook voor om een CFD-simulatie te doen van de ventilatieluchtstromen. Daarbij kregen we een duidelijk zicht op de meest optimale situatie op het vlak van comfort voor onze medewerkers én voor de koeling van de machines. Ik vond dat een heel goeie insteek van hun kant. Ze hebben uiteraard eerst toestemming gevraagd, omdat er wel een kostenplaatje aan vasthing. Maar zij dachten dat het ons kon helpen, en nu ik de resultaten gezien heb, geloof ik ook echt dat dit effectief een meerwaarde zal zijn voor ons. Daarvoor heb je eigenlijk een studiebureau: zij weten wat er kán gedaan worden, hebben er ervaring mee en adviseren jou om dat te doen. Het is iets waar wij als ‘leek’ niet direct zouden aan denken.”
“Met Industrium erbij heb ik het gevoel dat zo’n projectteam een groep wordt die samenwerkt. Niet: ‘Wij zeggen dat het zo is, en je moet ons maar geloven’. Wel: een open communicatie en alle mogelijke oplossingen met een open mind bekijken. Die besprekingen zijn ook niet formeel. De sfeer is niet beladen. Dat zit ook niet in de cultuur van ons bedrijf. Iedereen kan iedereen aanspreken, en ik vind dat een studiebureau dat ook zo moet kunnen.”
“Ik hou niet van veel eindeloze discussies. Het moet to the point zijn. Van vorige studiebureaus kreeg ik soms een bord vol berekeningen, maar dat interesseert me niet. Ik wil een oplossing. En het belangrijkste is dat de installatie werkt zoals we willen. Zij zijn de technische specialisten waarop ik moet kunnen vertrouwen. Op dat vlak heb ik een goeie klik met Industrium.”
“Dat Industrium deel uitmaakt van een internationaal netwerk is ook al handig gebleken. Melexis was geïnteresseerd om in Sophia Antipolis in Frankerijk, regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, een gebouw te kopen, en vroeg mij om ter plaatse de technieken te gaan evalueren en te adviseren wat er allemaal moest worden aangepakt. Ik ging er niet vanuit dat Ingenium tot in Zuid-Frankrijk actief zou zijn, maar toen ik hen polste, vertelden ze me dat ze binnen het First Q netwerk ook een Franse partner hadden die ons verder zou kunnen helpen En zo kunnen we terug verder.”
“Ik zou Industrium om diverse redenen aanraden. Eerst en vooral voor hun professionalisme: als je hen input geeft over een project, gaan ze meteen aan de slag en komen ze met concrete en goed werkende oplossingen terug. Daarnaast is het fijn samenwerken, gemoedelijk en met een open mind. Ten derde ben ik heel tevreden over de installaties die ze voor ons ontworpen hebben. Dat is nog altijd het belangrijkste. Maar ook in hun focus op sustainability zitten wij op dezelfde golflengte. Je voelt dat het in hun DNA zit en dat ze daar echt mee bezig zijn.”