21/04/2023

Roeselaarse site van Vanheede wordt duurzamer en efficiënter

Algemeen aannemer Alheembouw staat in voor de uitvoering van het lot gesloten ruwbouw en de omgevingsaanleg. Industrium werkt in dit project samen met Architectenbureau Dugardyn, Establis, en Studiebureau Verhaeghe & Partners, binnen de maatschap DEVI. Vanheede Environment Group wordt door DEVI bijgestaan in het ontwerp van de volledige site, en neemt in uitvoering de lead in de coördinatie van het lot Technieken.

Vanheede

Copyright afbeelding: Volvo Trucks

De site aan de Moorseelsesteenweg wordt achteraan afgegrensd door een natuurgebied en een stortplaats. Centraal komt in de plaats van bestaande gebouwen een nieuwe ‘Material Recovery Facility’ (MRF), waardoor het aangevoerde materiaal in kleinere fracties kan worden gescheiden en nog meer materiaal kan worden gerecycleerd. Tussen dit MRF-gebouw en de bestaande PRF komt een nieuw gebouw dat ‘het hart’ van de technische installaties van de site wordt.

 

Warmtenet op de site

Perslucht is cruciaal op de site, onder meer voor het sorteer- en recyclageproces, om ruimtes te reinigen en voor het onderhoud van vrachtwagens en heftrucks in het atelier naast de MRF. We kozen ervoor om de warmte van de watergekoelde compressoren te recupereren en te sturen naar het warmtenet dat we op de site aanleggen.

De oorsprong van dit privaat warmtenet ligt bij de 2 WKK’s die achteraan de site het biogas van de stortplaats verbranden en zo elektriciteit opwekken. De vrijgekomen warmte werd ter beschikking gesteld van een buurbedrijf en het eigen atelier. In de toekomst zal via het warmtenet ook het nieuwe hoofdkantoor bijkomend kunnen worden verwarmd, net als ‘het hart’ van de technische installaties, de sorteercabine van de MRF (waar manuele arbeid wordt verricht) en het water voor de wasplaats voor vrachtwagens.

 

Omkeerbare koeling

Op plekken waar mensen aan de slag zijn, is er in de zomer vraag naar koeling. Die zal worden geleverd door een koelmachine die op elektriciteit werkt en ‘omkeerbaar’ is, zodat ze in de winter ook warmte kan produceren. Zo kunnen hiaten in de warmteproductie worden opgevangen die kunnen ontstaan op momenten dat er geen perslucht nodig is – en de compressoren dus geen warmte leveren – en wanneer er onvoldoende biogas is om de WKK’s te voeden. De omkeerbare koelinstallatie op elektriciteit is in dat geval een veel duurzamere oplossing dan een nieuwe gasstookplaats bouwen.

 

Masterplan

Voor alle technieken en nutsvoorzieningen werkten we een masterplan uit. Zo wordt er rond de site een lus voorzien met alle basisinfrastructuur zoals hoogspanning, stadswater, fiber voor data en regenwater. Vanuit die lus wordt ondergronds afgetakt naar ‘knooppunten’: het kantoorgebouw, de WKK’s en ‘het hart’. Zo ontstaat een logica van hoofdknooppunten die allemaal redundant met elkaar verbonden zijn. Dit masterplan maakt de site bovendien future proof voor verdere uitbreiding.

 

Bufferen en sprinkleren

Via de daken van de talrijke gebouwen op de site vangen we het regenwater op in een nieuw ondergronds bufferbekken. Hiermee worden vrachtwagens gewassen en toiletten gespoeld, en wordt tegen stofhinder water verneveld op het afval.

Omdat brandveiligheid een belangrijk thema is bij afvalverwerking, zorgen infraroodsensoren bij de aanvoer van het afval voor branddetectie die sneller is dan wanneer enkel rook wordt gedetecteerd. Wanneer toch brand zou optreden, zorgt de uitgebreide sprinklerinstallatie voor een snelle interventie.

 

Vrachtwagens opladen

Elektriciteit op de site komt onder meer van de WKK’s, maar de bouwheer plant ook PV-panelen op de daken te voorzien voor bijkomende productie. Naast laadinfrastructuur voor personenwagens is het opmerkelijk dat we ook al de nodige voorzieningen treffen om in de toekomst ook vrachtwagens elektrisch te kunnen opladen.

 

Meer weten over dit project en/of de mogelijkheden om jóuw project te verduurzamen?

Neem contact op met onze expert Ruben Putman via het mailadres ruben.putman@ingenium.be of per telefoon op het nummer 050 40 45 30.