Oud en nieuw duurzaam verweven op Gentse industriesite

ENGINEERING DESIGN

De familiale bedrijvengroep Van den Braembussche uit Eeklo opent dit najaar een 7e vestiging nabij de Ghelamco-arena in Gent. De site heeft een rijk industrieel verleden. Bij de reconversie worden oud en nieuw verweven en staan circulariteit en duurzaamheid centraal.

Onestopshop

Een lift uit 1948 is de oudste tijdsdatering van de 13.000 m² grote site in de Ottergemsesteenweg Zuid. Tot voor kort was de befaamde technoclub Kompass Klub er gevestigd. Straks verkoopt Van den Braembussche er alle bouw-, renovatie- en aannemersmaterialen. Een mengcentrale zal gestabiliseerd zand en chape produceren. Elke bouwvakman en particulier kan in deze onestopshop terecht. Er worden 200 tot 300 bezoekers per dag verwacht. Met een ligging in de rand van Gent mikt deze 7e vestiging van Van den Braembussche niet alleen op de stadsmarkt, waarin renovatie belangrijk is. Het is ook een versterking van hun netwerk in de ruimere Gentse regio en in Vlaanderen.

Inzetten op hergebruik

Bij het ontwerp werd ingezet op maximaal hergebruik van gebouwen en materialen. Drie bestaande volumes worden volledig gerenoveerd en twee volumes worden afgebroken en nieuw gebouwd. In het hoofdgebouw, waar kantoren, showroom en de ruime shop komen, zal de link naar het industrieel verleden duidelijk zichtbaar zijn. Zo zullen de bouwmaterialen en binnen- en buitenvloeren worden tentoongesteld in een 850 m² grote binnenshowroom. Het slooppuin van de af te breken volumes zal maximaal worden hergebruikt als steenkoffer van de nieuwe loods en binnenplaats. Een nieuwe industriële gevel verbindt daarna oud en nieuw en isoleert de muren van de bouwshop om aan de huidige energie-eisen te voldoen.

Van zijlijn tot detailengineering

Aanvankelijk vroeg de bouwheer aan Ingenium om hem te adviseren en aan de zijlijn mee te kijken naar het ontwerp. We begrepen echter onmiddellijk dat het architecturaal karakter van de bestaande gebouwen een belangrijke troef was. Daarom deden we voorstellen om de technieken niet achter verlaagde plafonds of ontdubbelde wanden weg te werken, maar in nauw overleg met architecten Goedefroo+Goedefroo alles in opbouw te integreren in de ruimtes. De opdracht werd dan ook geherformuleerd van louter advies verlenen tot concrete detailengineering.

Straling zorgt voor maximaal comfort

In het hoofdgebouw wordt gestreefd naar een maximaal comfort voor de werknemers en de bezoekers, en dit op een zo duurzaam mogelijke manier. Er zal worden verwarmd op lage temperatuur en gekoeld op hoge temperatuur. Dit gebeurt op basis van een vierpijps lucht/water warmtepomp, zodat het overschot aan warmte uit de vergaderzalen en de serverruimte kan worden benut in warmtevragende lokalen en voor de productie van het sanitair warm water. De kantoren en winkelbalies worden verwarmd via vloerverwarming en gekoeld met vloerkoeling en bijkomende ventiloconvectoren. In de shop en showroom zullen stralingspanelen aan het plafond zorgen voor verwarming. Deze vrijhangende panelen laten de structuur van het oude gebouw zichtbaar en vormen een harmonieus geheel met de gependelde lijnverlichting. Bovendien zorgt de straling ook niet voor tocht, stofverplaatsing of geluidshinder, wat het comfort ten goede komt.

Zon dekt basisbehoefte

Het elektriciteitsverbruik op de site is omvangrijk. Niet enkel in de gebouwen zelf, maar ook om elektrische heftrucks en personenwagens op te laden en de installaties voor de aanmaak van gestabiliseerd zand en chape aan te drijven, is heel wat elektriciteit nodig. De PV-installatie op de daken is zo gedimensioneerd dat het basisverbruik gedekt is, en er zo weinig mogelijk teveel opgewekte energie terug in het openbaar net moet worden geïnjecteerd.

Om het verbruik maximaal te beperken, wordt led-verlichting met daglichtsturing gebruikt en zijn de ventilatoren en circulatoren in de hvac-installatie frequentiegestuurd.

Regenwater als grondstof

Ondergronds worden regenwatertanks voor in totaal 200.000 liter voorzien waarin het oppervlaktewater van de volledige site wordt opgeslagen.. Deze buffercapaciteit moet volstaan om het hele jaar door gestabiliseerd zand en chape aan te maken zonder op stadswater beroep te moeten doen.

Blog post Image

Image source:   Van den Braembussche

Blog post Image

Image source:   Van den Braembussche

Blog post Image

Image source:   Van den Braembussche